İdari yerelleşme nedir?
Yetki genişliği, merkezi hükümetten merkezi hiyerarşi içindeki il birimlerine yetki ve sorumluluk transferini ifade eder. Yetkili birimler merkez adına hareket eder ve karar alır. Ayrıca idari veya bürokratik ademi merkeziyetçilik olarak da adlandırılır çünkü ana karar alma organı merkezdedir (Work, 2002: 7).
Yerellesme ne demek?
Başka bir açıdan bakıldığında ise yerellik ya da ademimerkeziyetçilik, bireylerin ve yerel birimlerin, ulus-devlete ihtiyaç duymadan, ortak bir topluluk ve kültür bilinci içerisinde kendilerini yönetebilme yeteneği anlamına gelmektedir.
İdari yerinden yönetim nedir?
İdari yerinden yönetim, mahalli kamu hizmetleri ile bazı ekonomik, ticari, kültürel ve teknik işlevlerin merkezî hükümetin hiyerarşik yapısı dışında, kamu hukukuna tabi tüzel kişiler tarafından yürütülmesidir.
Siyasi yerelleşme nedir?
Merkeziyetsizlik, merkezi hükümetin yetki ve sorumluluklarını il birimlerine dağıtan bir kavramdır. 1990’lardan sonra giderek popülerleşen ve her ülke ve sistemde farklı amaçlar için kullanılan bir kavramdır.
Kaymakamlık yerel yönetim mi?
“Yerel yönetim ne yapar?” sorusu, halkın refahını sağlamak için ekonomik, politik ve idari iyileştirmelerle cevaplanır. Bu bölümün mezunları belediyelerde, ilçe yönetimlerinde ve valiliklerde çalışabilirler.
Eğitimde yerelleşme nedir?
Eğitim alanında, ademi merkeziyetçilik, eğitimle ilgili tüm paydaşların temsilini sağlayan bir yönetim biçimidir. Bu yönetim türünde, karar alma sorumlulukları eğitim örgütlerine devredilir (Şişman ve Turan, 2003).
Yerel yönetim ne demek kısaca anlamı?
Yerel yönetim, bir ülkenin belirli bir bölgesindeki yerel birimlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve hizmetleri örgütlemek ve yönetmekle sorumlu idari birimlerdir.
Mali yerelleşme nedir?
Mali ademi merkeziyetçilik genellikle yerel ekonomik faaliyetler için yerel yönetimlere yetki devrini içerir. Bu süreç farklı yönetim birimlerinin mali sorumluluklarının belirlenmesini içerir. Ayrıca, mali ademi merkeziyetçilik hizmet sunumunu destekleyen mali araçları ve yöntemleri içerir.
Yereldir ne demek?
“Yerel” kelimesi aynı zamanda “yerel” anlamına gelir ve ikisi birlikte “belirli bir bölgede, bir veya daha fazla ortak özellik etrafında birlikte yaşayan bir topluluk” anlamına gelir.
İdare yönetim ne demek?
Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü’ne göre idare, Arapça kökenli bir kelime olup; “yönetmek, idare etmek, yönetmek, ülke işlerini, kamu hizmetlerinin tümünü, bir kurum veya kuruluşun yönetildiği yer veya makam, bir kurumun işlerini gören kurul” anlamına gelmektedir.
İdari merkezden yönetim nedir?
Merkezi yönetim = Merkezileştirme = Merkezileştirme: Güç ve otoritenin belirli bir merkezi odak veya kurumda yoğunlaşmasına dayanan bir yönetim yöntemi. Merkeziyetsizlik, yaygın olarak inanıldığı gibi “yukarıdan aşağıya” çalışmaz. Merkez, bir yerin veya nesnenin ortasıdır, üstü değil.
İdari işlev nedir?
“Devletin yasama ve yargı işlevleri hariç tüm kamu işleri” idari işlevi oluşturur. BAŞKA BİR SÖZCÜKLE, “YASAMA VE YARGI DIŞINDA, TOPLUMUN GENEL, TOPLUMSAL, GÜNLÜK, TEKNİK VE SÜREKLİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İÇİN YÜRÜTME ERKİ’NİN FAALİYETLERİ” YÖNETİMİN GÖREVİNİ OLUŞTURUR.
Yerelleşme ekonomisi nedir?
Yerelleşme ekonomileri, aynı alanda bulunan ve aynı endüstriye ait firmaların oluşturduğu kümelenme ekonomileridir. Yerel endüstri düzeyinde gerçekleştiğinden, firmalar için dışsal, endüstri içinse içsel sonuçlar doğurur (Küçüker, 1998).
Yerel yönetimler neden var?
Bu kategoriye özel il idareleri, kasabalar ve köyler dahildir. Bunlar, karar alma organları seçimler yoluyla iktidara gelen ve halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak ve ortak iyiliği sağlamak için kurulan tüzel kişilerdir. Yerel yönetimlerin ortaya çıkma nedeni, işlevsel verimlilik ve demokrasi düşüncesidir.
Yerel yönetimler ne zaman ortaya çıktı?
Türkiye’deki yerel yönetimler Osmanlı mirasıdır. Yerel yönetim sistemi, cumhuriyet rejiminin ele aldığı ilk konulardan biridir. Köy Kanunu 1924’te, yeni Belediye Kanunu ise 1930’da yürürlüğe girmiştir. 1982 ve 2004’ten sonra uygulanan reformlar, yerel yönetimleri önemli birimler haline getirmiştir.
Yerel yerinden yönetim nedir?
Yerel yönetim, bir ülkenin belirli bir bölgesindeki yerel kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktan ve hizmetleri organize edip yönetmekten sorumlu idari birimler olarak tanımlanır. Yerel yönetimler, idari işlevlerini bölgesel düzeyde yürütür ve yerel halkın katılımına ve ihtiyaçlarına odaklanır.
Küresel yerelleşme ne demek?
Kavramın tarihine bakarsak, glokalizasyonun kökenlerinin Japonca “dochakuka” veya “küresel yerelleşme” kavramına dayandığını görebiliriz. Bu kavram en temel anlamıyla, küresel pazar için üretilen hizmet veya ürünlerin yerel kültürlere uyarlanması olarak açıklanmaktadır (Khondker, 2004: 18).
Yerel yönetim okuyanlar ne iş yapar?
Program mezunları aldıkları eğitim sayesinde bazı hizmetler hariç olmak üzere yerel yönetimin her kademesinde görev alabilmektedirler. Genellikle belediyeler, valilikler, il özel idareleri, ilçe yönetimleri ve bunlara bağlı kuruluşlarda çalışmaktadırlar.
Mali yerelleşme nedir?
Mali ademi merkeziyetçilik genellikle yerel ekonomik faaliyetler için yerel yönetimlere yetki devrini içerir. Bu süreç farklı yönetim birimlerinin mali sorumluluklarının belirlenmesini içerir. Ayrıca, mali ademi merkeziyetçilik hizmet sunumunu destekleyen mali araçları ve yöntemleri içerir.