İçeriğe geç

Işi̇D Neresidir

IŞİD hangi mezheptir?

Kökeni Selefi tevhid ve cihat topluluğuna dayanan ve İslam Devleti olarak bilinen örgüt, Pakistan’da silahlı eğitim alan ve Afganistan’da Sovyetlere karşı savaşan Ürdün uyruklu Ebu Musab el-Zerkavi tarafından kuruldu. Önce El Kaide’ye biat etti ve ardından bağlarını tamamen kopardı.

İşit nedir?

Irak Şam İslam Devleti.

Deaş hangi örgüt?

Irak-Şam İslam Devleti 1999’dan beri çeşitli isimler altında ortaya çıktı ve bir süre sonra şimdiki ismini aldı. Ancak dünya kamuoyunda ismiyle ilişkilendirilen birçok kısaltma var. Türkçede; DEAŞ/IŞİD/DAEŞ veya ISIS gibi kısaltmalarla kullanılan örgütün Arapça ismi; “ed Devlet’ul İslamiy al-Irak wash-Sham”.

Deaş açılımı ne demek?

Bölgedeki otorite boşluğundan ve etnik/mezhepsel gerginliklerden faydalanan IID, Nisan 2013’te Suriye’nin Rakka kentini ele geçirdikten sonra Irak ve Suriye’de bir İslam devleti kurulduğunu iddia ederek ismini “Irak ve Şam İslam Devleti” (DEAŞ) olarak değiştirdi.

Taliban hangi mezheptir?

Taliban rejimi şeriatı Hanefi mezhebine ve Molla Ömer’in dini hükümlerine göre yorumluyordu.

DEAŞ’ı kim kurdu?

Özellikle 2014 yılında Irak ve Suriye’de gerçekleştirdiği kanlı eylemler ve toprak gasplarıyla gündeme gelen terör örgütü DEAŞ, ilk olarak 1999 yılında Ebu Musab ez-Zerkavi tarafından Afganistan’da Tevhid Cihad Örgütü ismiyle kurulmuştu.

Işık şiddeti simgesi nedir?

“cd” sembolüyle gösterilen kandela, belirli bir yöndeki ışık şiddetinin SI birimidir.

Işık frekansı nedir?

Görünür ışık genellikle kızılötesi ile morötesi arasında kalan 400-700 nanometre (nm) veya 4,00 × 10-7 aralığında yer alır.

Işıma şiddeti nedir?

Radyasyon kaynakları ve ışık şiddeti (Her iki parametre de genellikle dalga boyuna göre bir eğri oluşturduğundan, bu eğrilerin duyarlılık sınırları içerisinde entegre edilmesi gerekir.) Bu şekilde belirlenen ve steradyan cinsinden katı bir açı içerisinde kalan ışık akısı miktarı ışık şiddetini verir.

Pkk’yi ilk kim kurdu?

Abdullah ÖcalanPKK / Kurucu

DEAŞ hala var mı?

IŞİD, 2018 yılının ortalarından bu yana Levant’taki topraklarından bahsederken sadece Şam Vilayeti diyor ve Irak için de aynı şeyi yaparak Irak Vilayeti diyor; ancak bu topraklardaki belirli bölgeleri ifade etmeye ve kullanmaya devam ediyor.

Pkk’nın açılımı nedir?

Kürdistan İşçi Partisi (PKK), esas olarak Kuzey Irak ve Güneydoğu Türkiye’de faaliyet gösteren bir Kürt ayrılıkçı örgütüdür. Çoğunlukla Türk Kürtlerinden oluşan grup, 1984’te şiddetli bir harekete başladı. PKK’nın temel hedefi, Güneydoğu Türkiye’de bağımsız bir Kürt devleti kurmaktı.

İşit terör örgütü kimdir?

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren silahlı bir örgüt olup, 10 Ekim 2013’ten bu yana Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Hareketin açık hedefi, İslami ilkelere dayalı bir Şeriat devleti kurmaktır.

Sol terör örgütleri nelerdir?

Listede terör örgütleri üç başlık altında toplanıyor: “Aşırı sol terör örgütleri” bölümünde; DHKP-C, TKP-ML ve TİKKO yer alıyor. Fundamentalist terör örgütleri arasında ise İBDA-C, Türkiye Hizbullahı, Anadolu Federe İslam Devleti, İslami Hareket Örgütü ve Selam Grubu yer alıyor.

DEAŞ operasyonu nedir?

MİT’in DEAŞ’ın sözde Horasan Vilayeti (IŞK) yapılanmasıyla Türkiye’deki diplomatik misyon ve ibadethanelere saldırılar düzenlediğini tespit etmesinin ardından Ocak 2023’te düzenlenen operasyonda 26 şüpheli gözaltına alındı.

Cihadi selefilik nedir?

Cihatçı Selefilik, Sünni İslam içinde aşırı muhafazakar ve köktendinci bir harekettir. Hareketin adı sıklıkla Vehhabilerle birlikte anılır. Ancak bu hareketin takipçileri kendilerini Vehhabi olarak görmezler ve bunu aşağılayıcı bir terim olarak görürler.

Taliban vahabi mi?

5) Taliban’ın İslam anlayışı, İslami Şeriat ve Afgan kabile geleneklerinin bir karışımıdır. 6) Taliban kendilerini Muhammed’in Şeriatına ve Hanefi mezhebine tabi olarak görmektedir (Ahmadi, 2011, s. 37-38). Ancak temelde Taliban’ın düşüncesi, Deobandi okulu, Vehhabi okulu ve Afgan geleneklerinin bir kombinasyonudur.

Al-Qaeda nedir?

El Kaide (Arapça: القاعدة, Türkçe: Kural) dünya çapında faaliyet gösteren radikal İslamcı ve Selefi silahlı bir örgüttür. Kökeni Sovyetler Birliği’nin Afganistan’a müdahalesine kadar uzanan örgüt, 1988’de kuruldu.

Nusra nedir?

El Nusra Cephesi (Arapça: جبهة النصرة – Jabhet’un-Nusra veya uzun süredir جبهة النصرة لأهل الشام – Jabhat’un-Nusra li-Ahl’ al-Sham – Şam Halkı Destek Cephesi olarak biliniyor), Hatistlerin silahlı kuvvetleri Selefi örgütü. Amacı Suriye’deki Beşar Esad hükümetini devirmek ve bölgede bir İslam devleti kurmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir